KELAS BELAJAR BISNES KEDAI RM2 SECARA ONLINE SELAMA 30 HARI

Wednesday, 4 July 2012

7 Cara Promosi Affiliate Tanpa Modal Sesen pun

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Anda pernah menjana duit dari internet? Kalau tak pernah teruskan bacaan sampai habis kerana hari ini saya nak kongsi kepada anda semua cara bagaimana nak dapat duit secara online. Saya akan fokus kepada Affiliate sahaja. 

Elemen yang paling penting dalam buat duit online adalah pemasaran (promosi).  Pemasaran (Promosi) sangat penting dalam pemasaran affiliate. 

Tanpa promosi yang berkesan anda tidak akan mendapat komisen. Hari ini saya nak kongsi ilmu tentang cara untuk promosi affiliate.

Berikut adalah cara-cara promosi yang saya sendiri gunakan untuk program affiliate

1. Promosi menggunakan Iklan percuma

Melalui laman iklan percuma anda boleh menghantar seberapa banyak iklan anda. Kalau boleh jangan ulang ayat yang sama saja berulang kali. 

Cuba pelbagaikan ayat promosi tapi menjurus kepada tujuan yang satu iaitu supaya ada orang klik iklan anda. 

Buat jadual supaya menghantar promosi tersebut ke 5-10 laman sehari. Berikut adalah senarai laman iklan percuma yang saya selalu hantar.

mudah-iklan.blogspot.com
free-ni.blog.blogspot.com
iklanhangat.blogspot.com
hantariklan.blogspot.com
iklanselamba.blogspot.com
post-je.blogspot.com
iklan1malaysia.blogspot.com
iklanpasangsiap.blogspot.com
iklandimudah.com
webniaga.net
mudahiklan.biz

2. Promosi menggunakan Forum

Promosi menggunakan forum adalah salah satu daripada cara yang saya gunakan untuk promosi link affiliate saya. Caranya adalah seperti berikut.

1. Daftar di forum
2. Buat pengesahan email
2. Cuba masuk ke control panel. Cari bahagian signature
4. Edit bahagian signature tersebut dengan meletak ayat-ayat power supaya orang klik
5. Join perbincangan di forum tersebut. Jangan lupa perkenalkan diri dahulu. Bahagian artis selalunya meriah sikit. Bila orang nampak signature anda, mungkin mereka tertarik untuk klik.

Berikut adalah laman forum yang anda saya selalu gunakan

http://www.wangcyber.com/forum/index.php
http://www.mesra.net/forum
http://jiwang.org
http://www.tokeikedai.net.my/forum/forum.php?
http://forum.lowyat.net/
http://bincang.net/forum
http://www.bicarajutawan.com/forum/
http://forum.kedaikopiim.com/

3. Promosi menggunakan Facebook

Terdapat pelbagai cara dan teknik untuk promosi di facebook. Berikut saya senaraikan beberapa teknik:

a. Wall Post
-Gunakan kreativiti sendiri. Jangan lupa masukkan link affiliate anda disini
-Tinggalkan mesej yang membuat orang rasa ingin tahu

b. Event
-Isi keterangan ringkas tentang apa yang ingin anda sampaikan

c. Note
-hasilkan artikel yang memberi informasi tentang apa yang ingin anda sampaikan

d. Private message
-hantar pm dengan cara sopan. Jangan spam

e. Photo
-letak gambar yang boleh menarik perhatian di bahagian photo

f. Share
- Dimana-mana yang ada button share, share jer

g. Chat
-sambil chat dgn kawan anda, selitkan aje promosi affiliate anda

4. Promosi mengggunakan Blog

Anda ada blog sendiri? Promosikan program affiliate yang anda sertai di blog anda. Apa yang perlu anda buat adalah perlu buat sedikit personal review tentang program tersebut. 

Kalau tak ada idea sangat pun anda cuma perlu copy sahaja ayat di bahagian bahan promosi dan paste di blog post anda. Masukkan banner juga. 

Cara nak buat blog boleh rujuk DISINI

5. Promosi di email

Teknik promosi ini yang paling mudah. Anda cuma perlu copy ayat di bahan promosi di kategori artikel kemudian hantar je kepada rakan-rakan anda. Buat ayat macam nak share peluang baik

Tapi kalau senarai email anda sikit, tak berkesan sangat. Saya ada kongsikan cara nak kumpul email list DISINI

6. Promosi di Youtube

Teknik promosi di youtube ni kena ada caranya. Cuba tengok trend terkini. Apa yang sedang hangat dilihat dan di share oleh rakan-rakan anda. 

Selalunya rancangan seperti raja lawak, super spontan, ceramah agama mendapat sambutan oleh ramai orang. 

Apa yang perlu anda buat adalah copy video tersebut di youtube dan upload semula di youtube dengan nama lain. Jangan lupa letak affiliate anda di bahagian description.

7. Promosi menggunakan teknik enjin carian "google"

Saya tak tahu sama ada affiliater lain ada buat cara ni tak. Tapi ini la cara yang saya buat selama ini. Mulakan dengan mencari keyword yang selalu banyak orang cari di internet. Contoh keyword :

1.Kerja sambilan
2. Kerja part time
3. Kerja dari rumah
4. Kerja Di Rumah
5. dan sewaktu dengannya

carian google


Selepas itu anda masuk ke setiap website yang tersenarai di first page tu. Kalau ianya blog, anda cuba tinggalkan komen  di blog tu. Cuba cari laman web atau blog yang anda boleh tinggalkan link anda disitu. 

Tapi ada satu laman web rahsia yang saya selalu manipulasikan untuk letak link affiliate. Nantikan post seterusnya..

Sebelum saya mengakhiri entry saya kali ini ingin saya nyatakan bahawa saya bukanlah seorang affiliater yang hebat. Tapi sekadar nak berkongsi ilmu yang tak tak seberapa ni. 

Harap kepada yang nak baru bermula dengan affiliate dapat sesuatu daripada entry ini. Kalau ada soalan tanya je di ruangan komen. Saya akan cuba jawab. 

Walaubagaimanapun, saya tidak menjanjikan teknik-teknik promosi yang saya kongsikan ini dapat menghasilkan 4 angka dalam masa satu malam. Anda perlulah bersabar.

Tapi, jika anda tak sabar nak menjana duit sehingga 4 angka melalui affiliate dengan segera, saya sarankan anda dapatkan Mesin Income Mana tahu selepas ini nama anda pulak tercatat sebagai top affiliate. Tentu selepas ini setiap hari email anda akan penuh dengan email bertajuk: Tahniah! Anda menerima komisen




************************************************************
Baca juga


*******************************************************

41 comments:

  1. Saya suka tips2 ni.

    Teknik yg selalu sy guna ialah Facebook dan blog shj. Itu pun tak tersusun, mana sempat jer. Memang dlm perancangan nak buat jadual utk multitasking ni, tp sy ni jenis xsuka ikut jadual.. hehehe. cmno tu

    ReplyDelete
  2. terima kasih kerana sudi membaca tips2 saya yang tak seberapa ni..harap datang berkunjung sini lagi

    ReplyDelete
  3. terima kasih banyak-banyak kerana sudi berkongsi tips promosi affiliate. sangat berguna sekali.

    ReplyDelete
  4. terima kasih buat donny Ien kerana sudi komen di sini

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Affiliate tu cam agen.. Kl salah tolg perbtul :-)

      Delete
    2. Nak tau ape tuu bisnes affiliate dgn lebih lanjut, whatsapp saya:0197846095 :)

      Delete
  6. wah, tip yang mmg bagus utk newbie mcm saya.. :)

    ReplyDelete
  7. @Najmi, ya affiliate adalah agen pemasaran

    ReplyDelete
  8. Affiliate tu salah satu bisnes internet jual brg dgn menggunakan link kita dan apabila org berminat nak membeli akan klik link itu dan membuat pembelian, kter akn dapt komisyen...

    ReplyDelete
  9. baru nk belajar.
    https://www.facebook.com/pages/Kelab-PAP-UTM/250504138399699

    ReplyDelete
  10. @KPAP UTM; harap mendapat manfaat daripada post ini. terima kasih

    ReplyDelete
  11. Bagus la maklumat pemasaran tue..Sharing is caring.. Untuk menambahkan pengetahuan lain boleh kinjungi blog nie...http://evolutionincome.blogspot.com - Sumber maklumat buat duit online tanpa modal

    ReplyDelete
  12. Terima kasih bro Muhammad. InsyaAllah akan berkunjung ke blog bro

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum w.b.t. saudara Abdul Halim Ismail. Izinkan saya mengiklankan produk saya diruangan blog saudara ini.

    Terlebih dahulu saya ingin memperkenalkan diri saya. Saya Najmi dari Seberang Jaya, Pulau Pinang. Disini saya ingin mengiklankan produk yang dihasilkan 100% oleh saya sendiri iaitu alat penjimat elektrik, penstabil voltan (voltage stabilizer) untuk kenderaan dan juga alat bantuan tidur.

    Disini saya nyatakan harga untuk penjimat elektrik adalah RM200.00 sahaja. Bagi penstabil voltan kenderaan pula, harga bergantung kepada jenis kenderaan. Harga bermula dari RM50.00 - RM170.00. Untuk alat bantuan tidur, produk ini telah disahkan selamat oleh badan-badan yang berkaitan & ianya tidak menjejaskan kesihatan pengguna mahupun orang disekeliling. Ia hanya menggunakan gelombang frekuensi dalam julat yang kecil sahaja seperti pada alat penghalau nyamuk.

    Berkaitan produk yang saya hasilkan sangatlah memuaskan hati mereka yang telah membeli dan mencubanya sendiri. Jaminan wang dikembalikan dalam tempoh masa tiga (3) bulan sekiranya tiada perubahan pada bil elektrik anda. Segala urusan jual beli adalah menerusi perbankan. Adapun mereka yang menetap dikawasan Pulau Pinang, saya akan menghantar sendiri pesanan anda.

    Jadi sekiranya anda ingin mendapatkan produk-produk ini, bolehlah membuat tempahan melalui emel saya di proskills786@gmail.com ataupun menerusi panggilan telefon dan juga sistem pesanan ringkas (sms) di nombor +60124578604.

    Sekian Terima Kasih.

    ReplyDelete
  14. terima kasih atas info ini. http://skillperabut.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. terima kasih atas info ini. http://skillperabut.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. @Cikgujo, semoga bermanfaat.

    terima kasih

    ReplyDelete
  17. terima kasih atas info yang sangat berguna ini izinkan saya share sesuatu di sini>>

    ILMU MEGNET REZEKI

    Memperkenalkan – (Unlimited Confidence Subliminal Recording) Hipnosis Tarikan Rezeki cara terbaru memformatkan minda bawah sedar ,


    -Ia akan melengkapkan hidup anda dan mengubah hidup anda daripada seorang yang bersusah-payah untuk mendapatkan rezeki kepada seorang yang menariknya secara automatik.


    - Ia mengaktifkan anda sebagai Elemen Penarik Rezeki.


    -Ia akan menyediakan anda ‘blueprint’ minda wang yang anda tidak ada selama ini.


    - Ia dapat membuang kepercayaan lama anda tentang rezeki dan kekayaan.
    Halangan anda terhadap rezeki akan dibuang dan mengakibatkan rezeki datang kepada anda.

    -Ia dapat menghilangkan keraguan dalam diri anda tentang rezeki dan kekayaan.


    -Rezeki datang tiba-tiba tanpa disangka, dengan izin-Nya.


    -Menjadi lebih positif dalam segala aspek kehidupan.


    -Hidup menjadi lebih tenang dan relax.


    (Nota: Perlu diingatkan bahawa semua di atas berlaku dengan izin-Nya.)

    Apakah proses audio Hipnosis?
    Hipnosis terdiri drpd beberapa peringkat iaitu:

    1) pre-talk
    2) induction
    3) deepening
    4) script
    5) trance termination

    maklumat lanjut sila lawat sini: http://wee.my/Ftd1

    ReplyDelete
  18. @juara muda, terima kasih atas perkongsian. Nak tanya ni ebook tuan ker?

    ReplyDelete
  19. terbaik lah bro, tahniah bro sbb menang cabaran jo bdirumah. .. kan?

    ReplyDelete
  20. @En Arman: terima kasih sudi lawat blog saya ni.

    ReplyDelete
  21. Terima kasih saudara atas info yang sangat berguna

    ReplyDelete
  22. @Irfan & @Robertus; Terima kasih sudi berkunjung

    ReplyDelete
  23. Salam sya adalah salah seorg pengedar sejenis product blh kah saya promosi mengguna kan affiliate ni? harab tuan boleh bantu sya untuk tingkat sale saya..mohon dibantu blh email saya tehrofidatun@gmail.com dgn segera

    ReplyDelete
  24. Salam saya nak tanya tentang promosi di forum tu . signature tu apa sebenarnya ?

    ReplyDelete
  25. @encikarman, saya pun newbie gak...hahaha

    ReplyDelete
  26. http://bit.ly/KSEdqu atau http://www.theweeklypay.com/index.php?share=286633

    ReplyDelete
  27. Masih kurang memahami tentang affiliate..macam mana nk dapatkan ye? Sy promo melalui blog manjaku-littleqalesya.blogspot dan fanpage fb, mmg sgt2 berguna info kat sini

    Tq !! C:

    ReplyDelete
  28. Salam,mintak email address admin,tq

    ReplyDelete
  29. terbaik pd ilmu yg diberikn........disini sy ingin share skit biz utk tmbh pendapatan....hnya bermodalkn rm100...dftr pre-rgster www.werichfreedom.com/fitri307 ......

    ReplyDelete
  30. Saya kurang memahami,,boleh cuba bantu,,

    ReplyDelete
  31. Terbaik La info yang Tuan berikan...saya masih lagi belajar dr teknik2 dan tip jana wang yang tuan berikan...:)

    ReplyDelete
  32. Mari menjana pendapatan dengan hanya menggunakan Simkad Toneexcel..Jika tidak pandai menaja..mudah sahaja..Daftar & upgrade disini..Yg lain sistem autopilot profit uruskan , hanya promote link anda! mudah kn, tak perlu jumpa prospek ! Berbaloi2 http://mudah123.com/?ref=19671

    ReplyDelete
  33. https://m.facebook.com/chentaboycii nak minta tlg like boleh? Terima kasih

    ReplyDelete

Takkan baca je..Komen la sikit..:)