10 Cara Meningkatkan Like di Facebook Fan Page

Posted by Abdul Halim Ismail on Monday, 3 September 2012

Assalammualaikum dan Salam Raya,

Anda dah login ke akaun Facebook anda ker? Jika belum lagi.. sila la login cepat. Sebab apa yang saya nak share hari ni adalah cara nak tingkatkan like facebook Fan Page anda. Biasanya orang selalu sebut pasal facebook status. Tapi hari ni saya cerita pasal Facebook Fan Page pulak. Apa Fan Page ni?

Fan Page adalah sebuah laman mini yang terdapat di dalam Facebook. Tujuannya adalah untuk sesuatu produk, syarikat, individu untuk menarik pelanggan. Ianya juga berguna untuk meningkatkan tahap kesedaran sesuatu produk itu kepada pengguna. Artis juga penggunakannya sebagai satu platform untuk berhubung dengan ahli atau peminat

Jadi, jika anda sedang menjalankan perniagaan secara online. Fan Page ni dah jadi satu kewajipan buat anda. Bukan lagi pilihan tetapi sesuatu yang mesti ada. Persaingan dunia perniagaan kini semakin sengit.Jika anda tak buat, pesaing anda akan buat. Jadi yang akan kerugian.

Tapi bila dah ada Fan Page, kenalah selalu promosikan agar semua orang tahu anda ada Fan Page. Jika anda menghadapi masalah bajet, jangan bimbang kerana boleh mula dengan carra PERCUMA. Anda boleh rujuk post saya 7 cara promosi Tanpa Modal Sesen pun untuk bermula.



Perkara yang paling penting untuk Facebook Fan Page adalah jumlah like. Semakin ramai orang like Facebook Fan Page anda, peluang anda untuk buat duit makin cerah. Sebab setiap status yang diupdate di Fan Page akan keluar di Facebook individu yang like Fan Page anda. Sebab itu ramai yang berlumba-lumba nak dapat ribu-ribu like. Pelbagai cara dan tips yang dicuba agar dapat banyak like. Hari ni saya nak share 10 Cara nak tambah fan dan like:

1. Maklumat Bernilai

Berikan maklumat yang bernilai buat Fan anda. Caranya adalah share info-info baru yang anda kaji sendiri. Jangan kedekut ilmu dan copy paste hak orang. Nanti tiada istimewanya anda di mata fan anda.

2. Blog

Jika anda mempunyai blog, gunakan blog ands sebaik mungkin untuk mendapatkan fans. Caranya sama ada anda menulis satu post khas mengenai Facebook Page anda, letak link FB Page di mana-mana bahagian blog,ataupun gunakan 'widget' yang disediakan oleh Facebook

3. Video Youtube

Orang memang suka tonton video di youtube. Tambahan pula kalau ada video 'PANAS'. Mesti ramai nak tengok. Anda perlu hasilkan video yang berinformasi, menghiburkan dan santai.Tempoh video tidak perlu terlalu panjang. Sudah cukup sekitar 1 hingga 3 minit sahaja. Pada bahagian 'description', letak link ke Facebook Page. Kalau anda nak tahu, Youtube adalah enjin carian kedua yang digunakan oleh pengguna Internet untuk mencari sesuatu maklumat.

4. Video viral di Facebook

Selain menggunakan Youtube, gunakan juga fungsi 'upload' video di Facebook Page. Anda boleh gunakan video yang telah diupload di Youtube ataupun video yang lain. Seeloknya, video itu adalah berkaitan dengan bidang bisnes dan jualan yang dilakukan. Sebaik-baik video adalah video yang mempunyai sebab untuk disebarkan oleh penonton. Antaranya adalah seperti video yang lucu, berinformasi dan menyentuh perasaan. Cara ini boleh anda buat tanpa sebarang modal pun.

5. Iklan banner

Cara ini perlukan modal. Ini adalah kaedah pengiklanan yang terkenal pada awal bidang perniagaan Internet wujud di Internet. Namun lama kelamaan ia semakin kurang efektif. Namun jika kita lakukan sebaik mungkin, ia juga dapat membantu. Beberapa petua yang boleh digunakan adalah, gunakan banner yang lebih menggunakan teks, kurang animasi dan slot iklan itu berada di kedudukan yang mudah mendapat perhatian oleh pelawat web tempat kita mengiklan. Cari je blog yang tinggi trafiknya.

6. Facebook Ads

Cara ini memerlukan anda mengeluarkan modal. Inilah kaedah yang terbaik, paling berkesan dan paling cepat menghasilkan jumlah fans yang banyak. Ada pemilik Fan Page mendapat ribuan fans dalam masa sehari dua sahaja. Mengapa FB Ads memberikan hasil sebegini besar?

Salah satu sebabnya adalah, pengiklanan ini adalah lebih menumpu (targeted) dan berjuta-juta rakyat Malaysia aktif menggunakan Facebook. Kos untuk pengiklanan ini tidak begitu besar jika kita tahu caranya yang betul. Keluarkan sedikit kos dan luangkan masa untuk belajar dengan mereka yang tahu mengiklan di Facebook dengan cara yang betul. Teknik SPY FB mungkin boleh membantu.


7. Ebook viral

Cara ini tak perlukan modal. Sebab semuanya anda boleh cari. Tulis apa-apa topik yang kita tahu dalam beberapa muka surat (seeloknya lebih daripada 10 muka surat), di mana tulisan kita itu akan memberikan manfaat kepada pembaca. Dalam ebook percuma itu, kita letak maklumat diri dan bisnes yang kita lakukan, termasuk link ke Facebook Page.Mereka yang rasa bermanfaat dengan ebook itu, akan pasti mahu mendapatkan lagi maklumat berguna daripada kita.

8. Advertorial atau Review

Cara ini juga perlukan modal. Keluarkan sedikit kos untuk bisnes kita diulas oleh mana-mana blogger. Cari blog yang berkaitan dengan bisnes kita dan hubungi pemilik blog itu.Tanya mereka jumlah caj yang mereka kenakan untuk satu ulasan di blog mereka. Ulasan itu sama ada mengenai produk, Fan Page ataupun bisnes kita.

9.  Tingkatkan Like Fan Page Dengan Pakar FB Likes






10. Guna Servis di Murahnya


Jika anda nak cepat, jimat masa dan tenaga saya sarankan anda dapatkan perkhidmatan yang ditawarkan di Murahnya. Ramai yang menawarkan servis tingkatkan like ni. Harga bermula dari RM10 je. Saya syorkan cuba perkhidmatan yang disediakan oleh 

1. Iezaliz - 150 likes + Bonus 50 likes (RM10)
2. Man1213- Ajar bagaimana dapat likes (RM20)
3. Playmate - 5000 likes dari pelbagai negara (RM50) 




P/S- Sekiranya anda berminat nak dapatkan satu like percuma sila ke post 



{ 50 comments... read them below or add one }

gurl said...

salam semua warga fb....

SAYA MEMOHON KERJASAMA ANDA UNTUK 'LIKE' KETIGA2 LINK DI BAWAH INI...............
TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA ANDA..;)))

http://on.fb.me/T9G4Dw

https://www.facebook.com/pages/Allah-Tuhanku-Islam-Agamaku-Muhammad-Nabiku/468543839824417

https://www.facebook.com/Murahnya

Hendra Hacc said...

Perlu dipraktekin nih trik. Tks ur info.

rahsiaduitfree said...

terima kasih hendra.. salam kenal

AliF said...

Tlg like page nie,nie page islamik.Semoga page nie memberi kebaikan & teladan kpd kita semua.sokongan anda semua utk memartabatkan lagi islam amatlah dihargai...tq...
Persembahan dr Syurga:http://www.facebook.com/pages/Persembahan-Dari-Syurga/310913489013322?ref=ts&fref=ts

The Patch Cibinong said...

please visit my blog friend http://battleheroesonline.blogspot.com/ thanks

Abdul Halim Ismail said...

@thepatchcibinong, makasih sudi komen di sini

Amer Genx said...

salam mohon likes pages ni yer https://www.facebook.com/BoleeeyTaraaaaTuuuu

syana_izah said...

tolong like page ni http://www.facebook.com/AlphaLipidLifelineSlimDiet2

ct hajar said...

As salam,

Harap dapat like page ni http://www.facebook.com/pages/Chantiequeshoppecare/467099686678937
TQ

ct hajar said...

As salam,

Harap dapat like page ni http://www.facebook.com/pages/Chantiequeshoppecare/467099686678937
TQ

D'La Isran said...

http://dlaisran.blogspot.com/

E.B SMALL SHOP said...

kindly like my fb http://www.facebook.com/pages/KEDAI-SAYE-WITH-ELKEN/415483728540867?fref=ts

EINZONE said...

assalam..saya x boleh create new page sbb fb banned! sy xtau apa puncanya..tlg jelaskan...sy perlukan fb ads utk perniagaan...tlg sms sy ein 0122420343 (sms sj)

wwy naz said...

tlg like and promote ni ye https://www.facebook.com/pages/Saya-sangat-bahagia-bersama-keluarga-sayakerana-keluargaku-syurgaku/285228314944110?ref=hl ...terima kasih

fLy_taLeS said...

Barangan berkualiti dengan harga yang x masuk akal.. ketahui rahsia produk ini dengan klik link ini

www.facebook.com/syukri786

fLy_taLeS said...

Barangan berkualiti dengan harga yang x masuk akal.. ketahui rahsia produk ini dengan klik link ini

www.facebook.com/syukri786

Faizzatul Najwa said...

mari like page ini :http://www.facebook.com/pages/Hijab-Art-Boutique/137187756456494?ref=hl

nora said...

Kindly like my new fanpage...health n beuty produk....http://www.facebook.com/SNE beutskin essence stokis serdang
Thanks...

Abdul Halim Ismail said...

Salam sejahtera rakan-rakan semua, oleh kerana ramai yang berminat nak promosikan fanpage, saya dah sediakan post khas buat anda semua. Jadi, ajaklah kawan-kawan untuk promosi Fanpage mereka.Harap dapat Like semua fanpage disana..Klik sini>>Iklan fanpage anda secara percuma

p/s- Jangan lupa like fanpage saya juga ye :)

kamil salleh said...

Assalamualaikum...ini berberapa tip yang boleh dipraktikkan, pasti trafik naik punye..

sabri bie said...

https://www.facebook.com/CintaLawak?ref=tn_tnmn

sabri bie said...

https://www.facebook.com/CintaLawak?ref=tn_tnmn

Afiqme Mohamad said...

pakai ni kalau nak tambah fb like banyak2 .. mmg laju dia punya like tu.. real fans.. try lah..

http://admf.co/?QI5OGI3

rbzana said...

mcm ne nk jadi affiliate program2 tuan nie.....

pendekar bujang lapok said...

thanks for the info...amat berguna sekali.

Abdul Halim Ismail said...

semoga @pendekar bujang lapok mendapat manfaat. terima kasih

sarah douglas said...

salam...mohon like page nie ye...tq

https://www.facebook.com/pages/Batrisya-collections/656349264378226

sarah douglas said...

salam...mohon like page nie ye...tq

https://www.facebook.com/pages/Batrisya-collections/656349264378226

Abdul Halim Ismail said...

@sarah, saya dah letak link fanpage di post>> http://rahsiaduitfree.blogspot.com/2013/04/iklan-fanpage-anda-secara-percuma.html

ibnor hanafy said...

Anda Mahu bergaya dengan phone baru??
dapatkan SMARTPHONE TERMURAH! TAHUN 2013-2014
Layari page saya: https://www.facebook.com/niifitelecommunications

ibnor hanafy said...

Anda Mahu bergaya dengan phone baru??
dapatkan SMARTPHONE TERMURAH! TAHUN 2013-2014
Layari page saya: https://www.facebook.com/niifitelecommunications

andra said...

INGINKAN KAIN YANG BERKUALITI UNTUK DIPAKAI DAN DINIAGAKAN?? SILA KLIK LINK DIBAWAH..!!
https://www.facebook.com/pages/Kain-sulam-Indonesia/416439151798192?ref=hl

Jersey Bola co said...

tempat jual Sepatu Futsal Adidas

kopi luwak indonesia said...

thanks gan infonya menarik, ane coba dulu ya...

Abdul Halim Ismail said...

@kopi luwak : Trima kasih mas

badut said...

informasi yang bagus. thank

Arisha Shakirah said...

assalamualikum...ilmu yg cukup berguna utk org yg masih kosong mcm sy... mohon anda like page sy https://www.facebook.com/pages/Arisha-Serbaneka-Online/560036254074979

badut karakter said...

postingan yang menarik dan menambah wawasan.

mior soccerroos said...

I think this site http://addmefasts.com/ was good, you will gonna like this.This site give 200 coins for register and 200 coins for referels with 100 daily bonus.very good for new users.No bots all are from human.....

azi lina said...

Tolong like page saya! untuk produk kecantikan dan kesihatan :) https://m.facebook.com/profile.php?id=149509598435933

azi lina said...
This comment has been removed by the author.
azi lina said...

Tolong like pages saya! untuk produk kecantikan dan kesihatan :)
https://www.facebook.com/pages/Damya-Collection/149509598435933

AsiaBisnis Changer said...

Numpang promo gan ya..
https://www.facebook.com/AsiaBisnis

Jam Tangan Kw Super said...

ilmu yg cukup berguna

Hakimi Nurazlan said...

Salam, kalau nak rujuk cara step by step buat fb sponsored boleh rujuk di sini http://hakiminurazlan.com/panduan-asas-facebook-ads/ sekadar membantu,

Abdul Halim Ismail said...

@Hakimi: Terima kasih kerana sudi komen di blog saya. semoga rakan-rakan lain mendapat manfaat daripada perkongsian tuan

Liburan murah ke Bali said...

Assalammu alaikum
makasih atas tips nya
moga bermanfaat buat pengunjung

ayu sari said...

Please like my fanpage http://www.facebook.com/JualanOnline and follow my blog gadgetbelitung.blogspot.com thankyou

Sifu Biz said...

Memang terbaik untuk blogger-blogger yang baru.

Anonymous said...

Salam. Ini ada 1 website yang terbukti memberikan pulangan yg lumayan hanya dengan cara klik pada iklan2 yang disiarkan. Jom daftar sekarang pada link ini :
http://www.clixsense.com/?6344221 free je, tak perlu modal. Lepas daftar, teruslah klik pada iklan2 yg disediakan. Lepas klik iklan, akan keluar 5 gambar iaitu 4 ekor anjing dan 1 ekor kucing. Cuma klik pada gambar kucing sahaja. Lebih banyak anda klik, lebih banyak la duit yang masuk pada akaun anda. Untuk lebih berkesan, ajak kawan ramai2 sertai website ni. Saya dah cuba, InsyaAllah tiada penipuan. Jom klik! http://www.clixsense.com/?6344221.
Ataupun cuba link ini: http://www.neobux.com/?r=pipahbez Daftar free. Mudah je. InsyaAllah menjadi.

Post a Comment

Takkan baca je..Komen la sikit..:)